TikTok, uygulamanın yasaklanması çağrıları sırasında İsrail karşıtı önyargı iddialarına karşı çıkıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikalı politikacıların Filistin yanlısı içeriğin görünürdeki popülerliği nedeniyle uygulamayı yasaklama çabalarını yeniden başlatmasının ardından TikTok, İsrail-Hamas savaşındaki önyargı iddialarına karşı geri adım atıyor. Senatör Josh Hawley (R-MO) kısa süre önce yazdığı açık mektupta, İsrail’i eleştiren içeriğin akışının “Amerikalıların propagandasını yapabileceğini” söyledi.

Bazı Amerikalı politikacılar, genç seçmenlerin Filistinlilere verdiği destek nedeniyle TikTok’u suçluyor ve platformun Filistin yanlısı içeriği İsrail yanlısı içerik yerine öne çıkardığını ima ediyor; TikTok’un daha önce “tamamen yanlış” olduğunu söylediği bir görüş. Çatışmanın her iki tarafını da destekleyen içerik oluşturucular, sansürlendiklerini iddia ediyor; Çok sayıda Yahudi TikTok yaratıcısı tarafından imzalanan açık mektup, TikTok’u antisemitizmi yumuşatmakta başarısız olmakla suçluyor; Yahudi içerik oluşturucuların İsrail hakkındaki gönderilerinin etkileşim almadığını iddia ederken, birçok Filistin yanlısı içerik oluşturucu, takipçilerini içeriğin bastırılmasını önlemek için kod sözcükleri ve semboller kullanmaya teşvik etti.

Şirket bu hafta yine önyargı iddialarına yanıt verdi.

Şirket Pazartesi günü yayınlanan bir blog yazısında, “Hashtag’lerin açık bir şekilde karşılaştırılması ciddi şekilde kusurlu ve TikTok’taki faaliyetleri yanlış temsil ediyor” dedi. Gönderinin devamında şirket şunu belirtti: “Öneri algoritmamız ‘taraf tutmuyor’ ve manipülasyonu önlemek için sıkı önlemlere sahibiz.”

Gönderi, ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle Çinli ByteDance şirketine ait olan uygulamanın çökertilmesi için haftalarca yenilenen çağrıların ardından geldi. Geçen ay Sean Hannity ile yaptığı röportajda Senatör Marco Rubio (R-FL), genç Amerikalıların “inanılmaz derecede Filistin yanlısı [ve] Hamas yanlısı” olduğunu söyledi ve TikTok’u “sürekli bilgi bombardımanı, sömürge karşıtı mesajlar” nedeniyle suçladı ve tüm bu diğer saçmalıklar.”

Uygulamanın yasaklanması çabalarına öncülük eden Hawley, TikTok’a yeniden saldırdı bir şekildeaçık mektup Geçen hafta Hazine Bakanı Janet Yellen’a, uygulamanın “bilgileri kökten çarpıtma gücü” açısından “çok önemli bir test vakası” olarak nitelendirdi. Analistlerin, genç Amerikalıların Filistin’e desteğindeki eşitsizliği, yaşlı nesillerle karşılaştırıldığında “TikTok’ta İsrail karşıtı içeriğin her yerde bulunmasına” bağladıklarını iddia etti. Hawley, yaygın ateşkes çağrıları gibi içeriğin de Çin’in dış politikasıyla uyumlu olduğunu ileri sürdü ve Amerikalıların etkilenebileceği yönündeki endişesini dile getirdi.

Hawley’in mektubunda, eski Tinder yöneticisi Jeff Morris Jr.’ın “TikTok algoritmasını tersine mühendislik” yapmaya çalıştığını ve “İsrail’in TikTok savaşını kaybettiğini” tespit ettiğini söyleyen 25 Ekim X (eski adıyla Twitter) başlığına atıfta bulunuluyor. TikTok’taki Filistin yanlısı hashtag’lerin toplam görüntüleme sayısını İsrail yanlısı hashtag’lerinkilerle karşılaştırdı ve TikTok kullanıcılarının oyun etkileşimi sağlamak ve takipçilerini artırmak için “İsrail karşıtı içerik” yayınlamaya teşvik edildiğini iddia etti. Morris ayrıca, TikTok ile bağlantısı olmayan mesajlaşma uygulaması Telegram’dan “İsrail karşıtı bot çiftlikleri” olarak adlandırdığı şeyin bir ekran görüntüsünü yayınladı; burada kullanıcılar birbirlerini İsrail devletinin X’teki hesabını “oranlandırmaya” teşvik etti. TikTok’a bağlı.

TikTok, Morris’in konusuna yanıt veriyor gibi görünen ilk gönderisinde, hashtag verilerinin “sağlam olmayan analizinin” bazılarının “TikTok’un ABD kullanıcılarına İsrail yanlısı içerik yerine Filistin yanlısı içeriği ittiğini yanlış bir şekilde ima etmesine” neden olduğunu belirtti.

TikTok, takip gönderisinde Orta Doğu ve Güney Doğu Asya gibi bölgelerdeki kullanıcıların Filistin yanlısı hashtag’lere ilişkin görüşlerin “önemli bir kısmını” oluşturduğuna dikkat çekti. Şirket ayrıca Filistin ile ilgili içerik ile İsrail ile ilgili içeriğin hacminin TikTok, Instagram ve Facebook’ta benzer olduğunu belirtti. Örneğin Instagram’da #FreePalestine etiketli 5,7 milyon gönderi ve #standwithIsrael etiketli 214.000 gönderi var. Şirket, algoritmasının “TikTok’un istediği gibi hareket ettiğinden” emin olmak için dış denetçilere “benzeri görülmemiş miktarda üçüncü taraf erişimi” verdiğini söyledi.

TikTok’un öneri algoritması, videoları sıralamak için bir tahmin puanı oluşturarak çalışır ve önerilen içeriğin topluluk kurallarına uygun olup olmadığını kontrol eder. Savaşa yanıt olarak TikTok, Arapça ve İbranice konuşan daha fazla moderatörün de dahil olduğu kaynak ve personelden oluşan bir komuta merkezi kurduğunu söyledi. Şirket ayrıca 7 Ekim’den bu yana ihlale yol açan yüz binlerce videoyu kaldırarak nefret dolu davranışlara, yanlış bilgilere ve sahte hesaplara da karşı önlem aldı.

TikTok, “İnsanların TikTok’ta gördüğü içerik topluluğumuz tarafından üretiliyor ve öneriler, insanların daha önce etkileşimde bulunduğu içeriğe dayanıyor” diye devam etti TikTok. “TikTok bir konunun bir tarafını diğerine göre ‘tanıtmıyor’.”

Amerika Birleşik Devletleri’nde savaşla ilgili içeriğin politikacıların iddia ettiği kadar popüler olmayabileceğini belirtmekte fayda var. Al Jazeera, 8 Kasım’a kadar geçen 30 gün içinde #standwithisrael etiketli yaklaşık 6.000 gönderi ve 55 milyon görüntüleme, 13.000 gönderi ise 37 milyon görüntüleme #standwithpalestine etiketli olduğunu bildirdi; 946 milyon görüntülemeye sahip 177.000 gönderi #freepalestine etiketiyle etiketlendi. Yine de etiketlerin hiçbiri bu ay için ilk 100’e giremedi; bunun yerine uygulamada Cadılar Bayramı içeriği, Ohio ile ilgili meme’ler ve yeni “Freddy’de Beş Gece” filmiyle ilgili videolar hakim oldu.

TikTok’un blog yazısında da belirttiği gibi, gençler “TikTok var olmadan çok önce” Filistin’e sempati duyuyordu. 2009’a kadar uzanan Gallup anketleri, yaşlı nesillerin İsrail’e daha fazla sempati duyma eğiliminde olmasına rağmen, Demokrat Y kuşağının Filistinlilere karşı giderek daha fazla sempati duyduğunu gösteriyor. Gallup anket verileri aynı zamanda Amerika’nın İsrail’e yönelik olumlu tutumunun partiler arasında 2020’den beri düştüğünü, Demokratlar arasındaki olumluluğun ise 2020’de %67’den 2023’te %56’ya düştüğünü gösteriyor.

TikTok, “Platformdaki hashtag’lerin TikTok tarafından değil, içerik oluşturucular tarafından oluşturulup videolara eklendiğini anlamak çok önemli. Platform hakkında yanlış bir anlatıyı desteklemek için hashtag’leri rastgele seçmek kolaydır” dedi.

İnsanlar Gazze’den ilk elden bakış açıları için Snap Map’e yöneliyor

Karpuz emojisi sadece TikTok’un Filistin adına konuşması değil

TikTok kullanıcıları yardım için para toplamak amacıyla Filistinli aile tariflerini paylaşıyor

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TikTok, uygulamanın yasaklanması çağrıları sırasında İsrail karşıtı önyargı iddialarına karşı çıkıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜlkedeHaber.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin