14 Nisan 2021 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

İstanbul 15°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
  • DOLAR h

  • EURO h

  • Gram Altın -0,73%h

    451,51

  • BIST 1001.81h

    1.403,36

CHP’li Emir: Maskedelerde koruyuculuk sağlayan maddesi yok

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Koronavirüs'e karşı piyasada satılan maskelerde yüzde 98 koruyuculuk sağlayan “meltblown” maddesinin olmadığına dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı’na denetim çağırısında bulundu. Emir, “Daha da vahimi, bazı firmaların ‘meltblown koruyucu’ etiketiyle sattığı maskelerde söz konusu koruyucu katman bulunmuyor” dedi.

CHP’li Emir, yurttaşların kandırıldığına dikkat çekerek, piyasadaki maskeler hakkında şu bilgiyi verdi:

“TSE standartlarına göre tıbbi maskeler Tip 1, Tip 2 ve Tip 2R olmak üzere üç sınıfa ayrılıyor. Tip 1’in filtrasyon verimliliği en az yüzde 95, diğer iki sınıfın filtrasyon verimliliği en az yüzde 98 olmak zorunda. Normal koşullarda Tip 1, hastalar için; Tip 2 ve Tip2R de sağlık profesyonelleri için öneriliyor. Ancak, bu koşullar normal zamanlar için geçerli.

“Maskeye filtrasyon özelliğini meltblown kazandırır”


Pandemiyle mücadelede salgının yayılım hızını düşürmemiz için kullandığımız maskelerin koruyuculuk oranı en az yüzde 98 oranına ulaşmalı. Bu da Tip 2 ve Tip2R maskenin kullanımını zorunlu hale getiriyor. Nitekim tüm gelişmiş ülkelerde bu maskeler kullanılırken Bilim Kurulu üyeleri de salgının başından bu yana bu maskelerin kullanımını öneriyor. Üç katmandan oluşan bir tıbbi maskenin yüzde 98 koruyuculuk oranına ulaşabilmesi için orta katmanında mutlaka meltblown malzeme bulunması gerekiyor. Bu katman, alt ve üstteki iki katmanla birlikte ağız ve burundan çıkacak parçacıkları süzme kabiliyetine sahiptir. Maskeye filtrasyon özelliğini meltblown kazandırır.”

“Katman yok”


Son günlerde marketlerde satılan maskelerin büyük çoğunluğunda meltblown katman bulunmadığının altını çizen Emir, “Daha da vahimi, bazı firmaların ‘meltblown koruyucu’ etiketiyle sattığı maskelerde söz konusu koruyucu katman bulunmuyor. Yani vatandaş kandırılıyor” dedi.

“Ürünler denetlenmeli”


Bu şekilde piyasaya sürülen maskelerden örnekler de gösteren Emir, “Bazı firmalar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay alabilmek için gönderdiği ürün numunelerinde meltblown kullanıyor ancak piyasaya sürülen üründe meltblown kullanmıyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Piyasa Gözetim ve Denetimini sağlıklı bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Ürünler tüketiciye sunulduktan sonra sıkı bir şekilde denetlenmeli” diye konuştu.

“Kamu kurumlarında bile…”


Birçok devlet kurumunda kamu personeline düzenli olarak dağıtılan maskelerin de koruyuculuk oranının düşük olduğuna dikkat çeken Emir, “Kamu kurumları, personeline dağıttığı maskelerde, ürünlerin koruyuculuk oranına ve malzemesine dikkat etmeli. Yüzlerce personelin yakın temas halinde görev yaptığı binalarda bu tür maskelerle salgınla baş edemeyiz” dedi.

“Yandaşlar korunuyor”


Piyasadaki ürünlerin neden denetlenmediğini ise Emir, “Yandaşlar korunuyor, birileri zengin ediliyordur” diye açıkladı.

  • CHP Ankara Milletvekili Murat Emir
  • CHP'li Emir: Maskedelerde koruyuculuk sağlayan maddesi yok
  • Koronavirüs
  • Maskeler
SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
Politika Meral Akşener’den adaylık açıklaması!
Politika Kılıçdaroğlu’ndan CHP binalarına yönelik operasyonlara tepki
Politika Kılıçdaroğlu’ndan kurmaylarına ‘ön yargılı seçmen’ talimatı
Politika HDP’li Pervin Buldan’dan ‘ittifak’ açıklaması
Politika CHP’li Yavuzyılmaz, makam araçlarının maliyetini açıkladı
Politika Bahçeli: Covid-19’la mücadele için kurallara uymalıyız
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Meral Akşener: Siyasi mücadelenin size faydası yok

HIZLI YORUM YAP

POLITIKA Meral Akşener’den adaylık açıklaması!
POLITIKA Kılıçdaroğlu’ndan CHP binalarına yönelik operasyonlara tepki
POLITIKA Kılıçdaroğlu’ndan kurmaylarına ‘ön yargılı seçmen’ talimatı
POLITIKA HDP’li Pervin Buldan’dan ‘ittifak’ açıklaması
POLITIKA CHP’li Yavuzyılmaz, makam araçlarının maliyetini açıkladı
POLITIKA Bahçeli: Covid-19’la mücadele için kurallara uymalıyız

KATEGORİNİN POPÜLERLERİ

  • 1 CHP’li Özkoç: Soylu gerçek bi provokatör 15962 kez okundu
  • 2 Erdoğan’dan tüm partilere ‘yeni anayasa’ çağrısı 15860 kez okundu
  • 3 Erdoğan: Huzur kaçıranlar hüsrana uğrayacaktır 15452 kez okundu
  • 4 Muhalefetten eşkıyalara ortak tepki: Tuz koktu! 15408 kez okundu
  • 5 TBMM Başkanı Şentop’tan Enis Berberoğlu açıklaması 15134 kez okundu